SSOK på O-Ringen i Sälen

15 forventningsfulle SSOK’ere dro til Sälen i Sverige for å delta på årets O-Ringen sammen med rundt 20 000 andre o-løpere fra hele verden. Vi hadde booket inn oss i Lindvallens Ski Lodge midt på O-Ringentorget og standarden på leilighetene kunne ingen klage på. Stor kontrast fra gamle tiders telt-camping… Tilbudet av aktiviteter for store og små på O-Ringentorget var omfattende med restauranter, butikker, utstillinger, bowling, hinderløype, innendørs bad, mm.

Etappene 1 til 3 ble holdt ved Högfjällshotellet ca 10 minutters bussreise fra Lindvallen. SSOK sine deltakere i hovedklassene var satt opp med tidlig start den første dagen, og vi spaserte til bussen i samlet tropp kl. 07.30. Vi kunne allerede da føle at det ville bli en varm dag på fjellet. Etter at vi satt opp teltet til tonene av Du gamla, du fria var det på tide å komme i gang med orienteringen. Etappen gikk i stort sett oppe på fjellet blant lyng og noen fjellbjørk med meget god sikt og løpbarhet og med få detaljer. Her var det om å bruke kompasset fornuftig. Kontrasten til sørlandsterrenget kunne nok ikke vært så mye større. Plasseringsmessig var Vibeke i D35 Motion og Jan Værp i H70 Kort som innledet best av SSOK’ene med 9. respektive 10. plass på etappen. Ellers var det kanskje O-Ringens tradisjonelle dusjfasiliteter som gjorde størst inntrykk på mange av sørlendingene.

Løypene på etappe 2 var lagt oppe på fjellet på andre siden av veien og ved ankomst til TC møttes vi av et imponerende syn med et mylder av o-løpere i og rundt skibakken. Også denne dagen var det mye løping oppe på fjellet, samt utfordrende skråliorientering ned til de avsluttende postene i skogen. Signe (nr. 17), Floke (nr. 20) og Astrid (nr. 37) hadde sine beste løp på andre etappe og alle avanserte i sammendraget.  Etter løpet fylte vi på energidepotene med fargerike remmar, et must da man er på O-ringen.

Dag 3 sto mellomdistanse på programmet og starten var også denne dagen lagt et stykke opp i slalombakken ved Högfjällshotellet. De første postene lå oppe på fjellet men etter det bar det av ned skrålia der det var noen virkelig utfordrende poster i fjellbjørk og furuskog. Igjen gjorte Vibeke et godt løp og lå etter tre etapper på en 7.ende plass. Også Jan og jeg selv presterte stabile løp som resulterte i topp-10 plasseringer i totalen før onsdagens hviledag. Etter løpet passet mange på å besøke Sälen sentrum. Noen tok et svalkende bad i elva mens andre fikk svalke fra en kraftig lokal tordenbyge.

Den løpsfrie dagen ble brukt til forskjellige aktiviteter blant klubbmedlemmene. For de fleste er jo Sälen fremst kjent for langrenn og da spesielt Vasaloppet. Så besøk til Vasaloppsstarten i Berga by og Sixten Jernberg museet i Lima, samt kjøretur til Mora var noen av de utfluktsmål som sto på programmet. Andre tok en tur til badehuset mens Astrid og jeg prøvde på sykkelorientering, MtbO som det heter, i forbindelse med den avsluttende etappen i O-Ringens MtbO 3-dagers konkurranse.  På kvelden samlet vi oss til middag på Gustav Grill & Bar og etter å ha spist barbecue buffet og store porsjoner med is så var vi klare til å ta oss an de siste to etappene i Lindvallen.

Da vi på torsdag morgen kikket ut av vinduet og så at tåka lå tett på fjellet var vi med tidsstart godt fornøyde med at vi hadde sein start. Yr sin prognose som sa at det ville klarne opp i løpet av dagen viste seg være riktig, og de som gikk ut tidlig hadde nok en helt annen opplevelse av etappen enn det vi fikk. Denne dagen fikk vi mulighet å ta skiheis opp til starten. Fjellterrenget her var litt mer detaljert enn ved de tidligere etappene. Avsluttingen av løypene gikk rett ned skibakkene i gjørme og stein, og vi var glade for å komme i mål med knær og ankler intakte. Igjen en flott innsats av Vibeke som med en 7. plass avanserte til nr. 6 i totalen. Også jeg fikk til et stabilt løp (12) og avanserte til 8. plass før fredagens jaktstart.

I alle klasser foruten de i Motion, Åpen, og for de aller minste, ble det benyttet jaktstart på den siste etappen. Jeg var først ut og innledet meget dårlig med en skikkelig bom på 4-5 minutter til første post og ble da passert av fire damer. Jeg skjerpet meg etter hvert og fikk tatt igjen et par av damene og ble nr. 10 totalt, en plassering som jeg må si er langt bedre enn forventet. Flere i klubben presterte gode løp denne dagen og avanserte mange plasser; Roy avanserte 10 plasser til 121 totalt, Reidar avanserte 6 plasser til 53, og Svein tok 6 plasser til nr. 99 totalt. Vibeke hadde dessverre en mindre god dag i skogen og ble til slutt nr. 22.

Vi hadde en flott uke i Sälen. O-Ringen er jo så mye mer enn bare orientering, og ikke minst var det en fantastisk hyggelig tur sammen med klubben. Vi håper at enda flere SSOK’ere blir med på neste klubbtur. Resultater fra løpene ligger her. Kart med løyper og GPS tracking finner man på Livelox.  Og for de som synes at det ble nok så store bommer under uka, så kan man kanskje trøste seg med at det finnes de som bommet enda mer: https://www.youtube.com/watch?v=2frRqrpyb-0

Bildealbum